VARFÖR PRAKTISERA YOGA?

Varför praktisera yoga egentligen? Vad är det bra för och vad kan det ge mig på sikt? Det har vi nog alla som provat och som praktiserar frågat oss själva. Gå upp tidigt på morgonen, dra fram yogamattan och dra igång solhälsningarna när en helst vill ligga kvar i sängen… känner du igen dig? Du är inte ensam. Varför praktisera yoga? Jag försöker tänka på vilka fördelar som finns med att yoga på morgonen. Det ger mig ett fokus och ett inre lugn. Och att kroppen känns balanserad. Andningsövningarna får dig att rikta dig inåt och känna efter hur du egentligen mår och lägga lite mer vikt vid att vara där – i andningen om det känns tufft eller obehagligt.

Varför praktisera yoga?

Yogan ger dig inte bara en stark och smidig kropp. Det är Asanas som vi fokuserar på mest här i västvärlden. Men yogan är mycket mer. Exempelvis andningsövningarna som heter Pranayama, då vi tränar upp andningsapparaten och ökar flödet av prana i kroppen. Och det viktigaste är att vara prestigelöst. Det är viktigare att det känns bra än att det ska ”se” bra ut. Och det är viktigare att göra lite än att vara prestigefull och tänka ”antingen hela yogaserien än ingenting alls”. Så var jag förut. Men har mer och mer lutat mot att anpassa practice efter vilken dag det är och hur jag känner mig i kroppen.

Varför praktisera yoga?

Varför praktisera yoga? Hitta svaren i böckerna med mycket bakgrundsfakta. Jag kan tipsa om en fin yogabok som jag bläddrar i just nu ”Yoga – fysisk och själslig detox” den finns att köpa billigast här. Och ju mer en läser desto intressantare blir det ju! Jag ska läsa vidare nu. Tjing!

Kommentera